Van mensen wordt verwacht dat zij energiek en flexibel zijn. Toch kunnen er zoveel dingen zijn die een ernstig beroep doen op je voorraadje energie en incasseringsvermogen. En dit alles levert veel vragen op.
Veel van deze vragen en daarmee ook de problemen ontstaan vaak omdat jongeren kwetsbaar zijn. Kwetsbaar wil zeggen dat je op weg naar volwassenheid gemakkelijk ‘beschadigd’ kunt raken.
Natuurlijk kunnen deze vragen ook spelen als je ouder bent. Als er in eens iets ingrijpendst in je leven gebeurt. Dan heb je behoefte aan wat bezinning.
Je hebt het even helemaal gehad en je maakt misschien wel misschien wel een uitgebluste indruk. Je vraagt je af wat de zin van alles is en daarom heb je er ook maar weinig zin in. Dat komt best wel veel voor! Een doldraaiende maatschappij, druk van school of baan, persoonlijke problemen; allemaal oorzaken waarom het niet gaat zoals je diep van binnen wel verlangt.
Veel problemen hebben te maken met relaties: ouders, vrienden, werk of partner, kortom je omgeving die jou niet begrijpt. Misschien vind je het aangaan en onderhouden van relaties ontzettend moeilijk.
Je denkt dat je er niet bij hoort, je voelt je niet goed genoeg. Misschien ben je wel gepest. Heb je nare dingen in je leven meegemaakt. Misschien heeft iemand wel ‘dingen’ met je gedaan die je niet wilde.
Je identiteit is wie je bent, maar ook wie je wilt zijn, en voor wie je iets wilt betekenen. Eigenlijk is het beter uit te drukken in een gevoel, je voelt je dan in evenwicht, lekker in je vel. Hoe voelt dat? Het gaat gewoon lekker met je. Meestal loopt het leven dan ook op rolletjes. Je voelt je gelukkig. Je weet wie je bent, je weet wat je wilt en voor wie je er wilt zijn. Kortom je hebt een eigen specifieke inbreng in het sociale leven. Je hebt een eigen kleur. Je weet dat je uniek bent. En dat voelt heel goed.
Maar wat…, als je dat nu niet zo ervaart? Misschien heb je helemaal niet het gevoel dat jij zo bijzonder bent. Vind je jezelf helemaal niet zo waardevol.
Dan zou je eens met je identiteitsvragen aan de slag kunnen gaan. Echt gaan ontdekken wie je wilt zijn en hoe je dat kunt gaan aanpakken.
Het kan voorkomen dat je merkt dat er steeds iets fout gaat in je leven. Dat je steeds die dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen. Dat je b.v. steeds ruzie hebt met mensen om je heen. Je zou wel anders willen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Met anderen erover praten lukt ook niet, het lijkt of jullie elkaar steeds niet begrijpen. Soms heb je het gevoel alsof je in een cirkel rond wandelt, alles blijft het zelfde, je komt er niet uit! Je voelt dat het anders moet gaan, je wilt de regie, je wilt het leven aankunnen. Maar hoe ga je dit doen?
Iets geloven en toch vragen hebben? Kan dat wel? Je zou zeggen: je gelooft het of je gelooft het niet. Als je het gelooft heb je geen vragen, als je het niet gelooft eigenlijk ook niet, dan ‘geloof je’ gewoon niet. Het lijkt lekker makkelijk, lekker wel of niet, gewoon ja of nee. Maar…..toch voel je soms dat het niet zo is! Je zoekt naar zekerheid. Naar antwoorden op je vragen. Naar verklaringen voor die vragen die moeilijk zomaar te snappen zijn.
Geloofsvragen kunnen vooral gaan spelen als jij op zoek bent naar wie je wilt zijn. Als je ineens iets meemaakt, wat je niet kunt plaatsten. Als iets je heel erg pijn doet. Als je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort. Als …, er kunnen zoveel redenen zijn waarom je vragen aan God hebt.
Er kan van alles gebeurd zijn waardoor jij beschadigd bent geraakt. We realiseren ons dat we hier, in deze opsomming, zeker niet volledig zijn. Het gaat erom dat jij hier herkent als je er even tussen uit moet en hulp nodig hebt.
Mocht jouw specifieke situatie er niet bij staan, neem gerust even contact met ons op. Dan kunnen we samen bekijken of we elkaar van dienst kunnen zijn.