Artikel Visie: Leven met God in Frankrijk

Jan en Jenneke van Ee zijn de eigenaars van La Source, een authentieke boerderij in Frankrijk. Een boerderij waar jongeren tussen de 16 en 30 jaar tot rust kunnen komen. Jongeren die er even tussenuit moeten, omdat ze te maken hebben met een identiteitsprobleem, mishandeling, incest, rouwverwerking, of een burn-out. Inmiddels hebben vijf jongeren hun weg naar het Franse plaatsje Pouzols gevonden.
Jan en Jenneke, die beiden ervaring hebben in het begeleidingswerk, begeleiden in het rustige Franse landschap van de Au-vergne jongeren die een time-out nodig hebben. Een droom van Jan die zo'n vijf jaar geleden in hem wakker werd, na een indringende preek, waarin de voorganger de vraag stelde: 'Wil je echt je leven aan God geven? Meen je watje zegt als je zegt: Hier is mijn leven, doet U er maar mee wat goed is?' Jan: "Ik woonde leuk, had een goede baan in de zorg, drie kinderen; ik was dik tevreden, dus het was een lastige vraag voor mij. Ik wilde graag zelf de regie over mijn leven houden." Maar de vraag liet hem niet los en Jan begon ervoor te bidden.

Camping

Toen Jan vijf jaar geleden zijn zwager in Frankrijk bezocht, wist deze een huis in de buurt te koop. 'Misschien is het iets voor jullie', zei hij. "Dat vond ik apart, want ik was helemaal niet zo'n francofiel," vertelt Jan. "We hebben in die tijd verschillende huizen bekeken. Maar we wisten nog niet of dit onze weg was." Jan en zijn vrouw spraken er uitgebreid over met vrienden en baden er ook voor. Ze wilden God erbij betrekken en vroegen Hem het werk te bevestigen. Na drie jaar besloot het echtpaar Van Ee een 150 jaar oude boerderij in de Franse Auvergne te kopen; hun droom was een camping beginnen, gekoppeld aan chris¬telijke hulpverlening. Ze vroegen toestem¬ming aan de burgemeester, die erg en¬thousiast was. Jan: "Ons plan paste goed in de plannen van de gemeente om het toerisme daar te bevorderen." Het huis was zeer primitief. Zo was er in het hele pand één kraan met koud water en twintig meter bij het huis vandaan zat een gat in de grond voor de sanitaire behoeften. "Jenneke en ik hebben het huis samen helemaal opgeknapt." Al snel kwamen er hulpvragen uit de thuis-gemeente van de Van Ee's. Jongeren die vastgelopen waren of tijdelijk rust nodig hadden, kwamen bij het gezin inwonen en hielpen mee met het werk dat gedaan moest worden.

Pastoraat

Inmiddels hebben Jan en Jenneke samen met vrienden een stichting opgericht, Bij de Bron, bij welke Jan nu in dienst is. De stichting traceert vastgelopen jongeren. "Eigenlijk zoeken we kerken en gemeenten die werk willen maken van jeugd- en jongerenpastoraat. Een pastoraal team signaleert dan de problemen, waarna men de jongeren naar ons kan doorverwijzen. Die thuisgemeente fungeert dan ook als opvangnet als de jongere weer terugkeert."

Voor een jongere kan komen, vindt er eerst een gesprek plaats met Jan. "Ik ben om de zoveel tijd een week in Nederland om de p.r. te verzorgen. Ook heb ik dan gesprekken met jongeren die bij ons willen komen. Ik bespreek de hulpvraag, we kijken of het klikt en of iemand in de groep past. Uiteindelijk wordt er een aantal doelen opgesteld en kunnen we aan het werk."

Jan streeft ernaar om uiteindelijk zes mensen tegelijk op te kunnen vangen en persoonlijk te begeleiden in La Source. "Ik kan er nu drie in ons gezin plaatsen, maar ik ben bezig om op het terrein appartementjes te maken, waar jongeren ook zelfstandig kunnen wonen. Zes is niet veel. Maar ik help liever drie mensen per jaar goed, dan tien maar half. En de een zit hier drie weken en de ander heeft een halfjaar of nog langer nodig om zijn leven weer op de rit te krijgen. Kijk, we weten dat we in een gebroken wereld leven en dat het leven soms goed tegen kan zitten. Als mensen door omstandigheden dan uit hun evenwicht zijn, willen we samen met hen werken aan een nieuw perspectief. En dan geeft niet onze professionele houding de doorslag, maar het tonen van liefde, vertrouwen en respect doet wonderen in de levens van anderen. Het is erg bemoedigend als andere mensen dat in ons gaan herkennen."

Bijen

Naast de persoonlijke psycho-pastorale begeleiding door middel van gesprekken, wil Jan de jongeren ook een dagstructuur geven en hen laten helpen met diverse werkzaamheden op en rond de boerderij. Als de bouwwerkzaamheden straks helemaal klaar zijn, is hij van plan iets met bijen te gaan doen. "Mijn vrouw heeft lesgegeven in textiele werkvormen, dus ik zit ook te denken aan beeldhouwen of meubels restaureren. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen ook iets doen bij ons. Wat je met beeldhouwen kunt bereiken, is dat je begint met niets, maar uiteindelijk wel naar een mooi eindresultaat werkt. Dat werkt heel inspirerend voor je zelf.
Bovendien leven we in een mooie omgeving en heel basic; we verbouwen onze eigen groente, verzorgen dieren en leven veel in de natuur. Ik merk dat dat mensen goed doet, dat het hen brengt naar hun eigen basis."

Waarom nu een opvanghuis in Frankrijk? Kan dat niet gewoon in Nederland?

Jan: "Ik heb vaak genoeg gedacht: 'Waarom moeten we nu naar Frankrijk?' Maar ik wist ook dat we dit moesten doen. Bovendien denk ik dat het, los van Gods weg, ook voor de jongeren goed is om even in een totaal andere omgeving te zijn. Ze moeten het bij ons alleen redden, ze kunnen niet even in de trein stappen en binnen een uur bij familie of vrienden zijn. Ze moeten er helemaal los komen van zichzelf en ik denk dat daarom de locatie heel goed is."

Maar mensen kunnen niet eventjes op proef naar huis om te kijken hoe het gaat. Dat lijkt me best een nadeel.

"Het uiteindelijke vertrek, is altijd in overleg en liefst ook met de thuissituatie, zodat eventuele opvang dan ook daar of in de kerk of gemeente gegarandeerd is. We merken dat psycho-pastorale begeleiding iets is wat vanuit de kerk of gemeente moet worden ondersteund. Dan pas zie je dat onze inbreng maar een onderdeel is van het geheel. De langdurige aandacht en zorg komt dan vanuit de vertrouwde kerk of gemeente.
Ik denk dat ons initiatief hier in Frankrijk verwegvan alles, juist een enorm voordeel is, hier zijn veel minder verleidingen, er is rust en warme aandacht, men mag even bijkomen. Die voordelen ervaren we steeds weer opnieuw."

In Nederland kennen we dergelijke oorden als De Herberg en Saron. Wat is de meerwaarde van La Source?

"Deze opvangmogelijkheden draag ik zeker een warm hart toe. Toch zie ik wel verschillen. La Source is goedkoper, omdat we de overheadkosten zo laag mogelijk proberen te houden. Een laag basissalaris, geen duur bureau wat van alles regelt, geen hoge afschrijvingskosten voor het gebouw of rente en aflossing. Daarnaast is al het geld dat in de stichting overblijft, voor jonge mensen die die 175 euro per week niet kunnen opbrengen. Daar komt bij dat we uniek zijn in ons soort, omdat we kiezen voor 16-30 jarigen. Er is geen enkele instelling die dit zo specifiek in het programma heeft. Bovendien, onze activiteiten zijn een doorlopend therapeutisch programma. Naast het inwonen en de sfeer meemaken van een 'normaal' gezin voelen ze zich als mens ook geaccepteerd, ze horen er gewoon bij, maken deel uit van het gezin. Overdag zijn alle voorkomende activiteiten afgestemd op persoonlijke leervragen of doelen waar men aan wil werken. Ook deze manier van persoonlijke begeleiding komt bij mijn weten niet voor in Nederland.

Tenslotte, de mensen die hier komen, willen zelf even weg uit Nederland, ze zijn de situatie daar even beu, ze willen vaak even rust en tijd voor zichzelf. Daarmee bedoelen ze dat ze zelf echt willen bepalen waar ze aan willen werken, zelfde regie willen hebben. Wij respecteren dat en sluiten hierop aan.
De mensen die hier komen, blijven vaak minstens een maand, de persoonlijk omstandigheden zijn daar naar. Ik denk dat de mensen met een eenvoudigere hulpvraag in Nederland goed geholpen kunnen worden."

Mirjam Hollebrandse

  • Toevoegen aan:
Tip op Hyves




  • Reacties:
  • Geen reacties
  • Reageren? dat kan hier onder:


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
search