Ook christenen gooien soms het roer om. Dan kiezen ze voor een nieuw bestaan in bijvoorbeeld Oostenrijk of op Aruba. De EO zocht een zestal emigranten op en legde hun belevenissen vast.
Origineel is het idee van de EO niet. Bij RTL4 wordt al een paar jaar met succes een Britse serie Het Roer Om uitgezonden. Gezien het succes was het een kwestie van tijd totdat er een Nederlandse versie op de buis zou verschijnen. De eer is aan de EO.
De omroep doet dat niet onverdienstelijk, maar er is wel heel goed gekeken naar het Britse voorbeeld. Zo verloopt de Britse serie volgens een vast stramien: mensen beginnen vol goede moed aan een heel ander leven over de grens, gaandeweg blijken de meeste verwachtingen niet uit te komen en lijken de plannen te stranden. Tenslotte breekt maar net op tijd de zon door en komt alles nog goed.
Precies zo gaat het ook bij de EO. Alleen heeft de omroep het programma een iets minder positieve titel meegegeven: Geen Weg Terug. Dat klinkt wel heel definitief en de meeste mensen die aan de serie mee doen, zullen hun beslissing vast niet zo ervaren. Er is best een weg terug, ook al zal niemand die graag inslaan.
Het valt de programmamakers zwaar niet al te zeer af te wijken van het stramien optimisme-probleem-oplossing, want zo heel veel problemen ondervindt de familie Van Ee (in de uitzending van vanavond) niet.
Het echtpaar Jan en Jenneke besloot drie jaar geleden om met hun drie kinderen vanuit de omgeving van Apeldoorn te verhuizen naar de Franse streek Auvergne. Gelukkig komen ook aan de grootste geldzorgen een einde. Voor het oog van de camera klimt Jan dan een berg op om zijn zorgen allereerst met God te delen en vervolgens te versnipperen.
Dat er een tweede serie van het programma komt, staat nu al vast. Via de website van de EO kunnen christenen zich aanmelden als zij een route hebben genomen in het leven waarbij geen weg meer terug is.
(GPD/Medialog)