In 2002 verhuisden Jan en Jenneke van Ee met hun drie kinderen naar Frankrijk, waar ze een boerderij van 300 jaar oud hadden gekocht in een heel klein plaatsje in de Auvergne. Een prachtig gebied met bergen, vulkanen, uitgestrekte velden, talloze dorpen en gehuchten, rivieren, watervallen, meren en kastelen. Kortom, een prachtige plek om op vakantie te gaan. Dat kan dan ook bij de familie van Ee. Ze hebben een kleine camping en een caravan en een gîte te huur. Maar daarnaast kunnen jonge mensen hier terecht om een periode weg te zijn uit hun situatie en in een andere omgeving en op een andere manier tijd te kunnen vinden om in zichzelf te investeren en (weer) stevig op eigen benen te kunnen gaan staan.
Jan en Jenneke van Ee vertellen: “De huidige maatschappij vraagt nogal wat van mensen. Zo wordt van jonge mensen verwacht dat zij energiek en flexibel zijn, maar er kunnen veel dingen zijn die een groot beroep doen op hun energie en incasseringsvermogen. Ze kunnen zich dan afvragen wat de zin van alles is en hebben geen zin meer in hun activiteiten. Een doldraaiende maatschappij, druk van school of baan, persoonlijke problemen, wellicht een worsteling met God: allemaal oorzaken waarom het niet gaat zoals iemand diep van binnen wel verlangt. Een time-out kan dan een oplossing zijn.” Door Jan en Jenneke van Ee en hun drie kinderen wordt liefde en structuur geboden met het doel jonge mensen weer te laten zien hoe waardevol ze zijn. Ze gaan samen met de jongere aan de slag om uit te zoeken wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren in de maatschappij.
Jan en Jenneke: “Bij ons zijn deze jonge mensen voor de periode dat ze in Frankrijk zijn onderdeel van ons gezin. Ze wonen bij ons in huis, eten met ons mee en helpen met huishoudelijke taken. Zo kunnen we lief en leed met elkaar delen. Verder wordt hen, om hun gevoel van eigenwaarde te stimuleren, ook allerlei activiteiten geboden. Rondom de boerderij is van alles te doen, zoals werken in de moestuin, hout voor de kachel zagen en kloven, helpen bij het onderhoud en de verbouw van de gebouwen, het campingterrein en het verzorgen van de dieren. Door bezig te zijn kan het leven weer als zinvol worden beleefd. Uiteraard is er ook tijd voor lekker uit te waaien of liggend in het gras naar de wolken te kijken. Je kunt hier ook fantastisch wandelen en watersporten / wintersporten. Belangrijk is dat deze jonge mensen de dag kunnen nemen zoals die komt en zich geen zorgen hoeven te maken voor de dag van morgen. Het leven hier is eenvoudig en overzichtelijk en je bent aangewezen op elkaar. Wonen en werken op de eeuwenoude boerderij brengt je dichter bij jezelf en de essentie van het leven.”
Jan en Jenneke hebben beiden professionele ervaring met het begeleiden van mensen met problemen. Toch gaf dit niet de doorslag bij hun besluit om jonge mensen in hun huis op te vangen en te begeleiden. “Wij geloven dat ieder mens uniek is geschapen en dat God voor ieder mens een doel heeft. Als dit doel herkend wordt en binnen bereik komt, zien we vaak dat mensen gelukkig zijn. Wij zijn zelf erg gelukkig met ons leven hier in het mooie Frankrijk. Daarom en daardoor willen we ook anderen helpen hun doel te vinden. Wij weten dat we in een gebroken wereld leven en dat het leven soms goed tegen kan zitten. Als mensen door omstandigheden uit hun evenwicht zijn, willen we samen met hen werken aan een nieuw perspectief. Wij hebben allebei ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen. Het is echter niet zo dat onze professionele houding de doorslag geeft. Juist het tonen van liefde, vertrouwen en respect doet wonderen in de levens van anderen. Het doorgeven van Gods liefde. Omdat we werken vanuit onze gezinssituatie, spelen onze kinderen ook een belangrijke rol bij de opvang, hebben we gemerkt. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, God gebruikt ieders persoonlijke talenten. Daarnaast wonen we in een magnifieke omgeving waarin jonge mensen tot rust kunnen komen en inzicht krijgen in de eigen situatie, waardoor ze perspectief krijgen en het vertrouwen herwinnen om het leven lekker op te pakken. Dat is het mooiste wat er is. En het werkt! Misschien juist wel omdat we er zelf van houden en er zichtbaar van genieten.”
De afgelopen 2,5 jaar hebben 18 jongeren een periode bij Jan en Jenneke doorgebracht. In die tijd is de begeleiding verfijnder geworden en is steeds duidelijker geworden wat er wel en niet in La Source geboden kan worden. “We kwamen hier met het plan een camping op te zetten en wilden daar jongeren laten meehelpen om die draaiende te houden. Door wijzigingen in het bestemmingsplan ging dat niet door en richtten we ons op het begeleiden van jongeren. Nu staan de jongeren centraal in wat we hier doen. In het begin kwamen jongeren via kerken en bekenden om een tijdje ergens anders door te brengen. Inmiddels komen er jongeren met complexere problemen en werken we meer samen met andere instellingen. Zo zijn we nu met Timon aan het bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. We staan positief ten opzichte van elkaar en zijn aan het uitzoeken op welke manier we het beste kunnen samenwerken, zodat dat voor beiden wat oplevert.” Wanneer de jongeren teruggaan naar Nederland is het belangrijk dat ze daar goed worden opgevangen. “Als ze terug gaan naar Timon, weten we dat dat goed gaat, maar voor jongeren die via via komen is dat niet altijd duidelijk geregeld. Daarom hebben we nu 4ejaars studenten van de Christelijke Hogeschool Ede gevraagd om een plan te maken om een terugkeer programma te maken.”
Terugkijkend zijn Jan en Jenneke vooral heel positief over de afgelopen jaren. “We zien dat jongeren het hier naar hun zin hebben, ze voelen zich gewaardeerd, doen mee met het programma en komen toe aan zichzelf. Het begrip ‘time-out’ blijkt een term te zijn die aanspreekt. Het is steeds weer een uitdaging om de mens achter de buitenkant te zien en dan klikt het altijd. Soms kost het even tijd om aan elkaar te wennen en vertrouwen te winnen, maar dat lukt eigenlijk met iedereen. Met iedereen krijg je een band, met de een meer dan met de ander, maar dan komt ook het moment dat we ze moeten loslaten. Dat is soms wel eens moeilijk. Onze kinderen vinden het meestal ook heel leuk en zijn enthousiast, maar hebben ook momenten dat ze roepen: en nu zijn wij aan de beurt!”
De jongeren die in La Source zijn geweest, kijken over het algemeen heel positief terug op hun verblijf daar. Een van hen is Sjors. Sjors verbleef in het Timon Crisisopvangcentrum, omdat het thuis niet goed ging. Hij stond op de wachtlijst voor het Timon Begeleidingscentrum en kreeg toen de kans om naar La Source te gaan. Hij is daar de afgelopen zomer 2,5 maand geweest. “In het begin was het daar wel wennen”, vertelt Sjors. “Ik was ver van huis, miste mijn vrienden, zat tussen onbekende mensen en moest leren omgaan met het leven daar. Maar na een aantal gesprekken met Jan en Jenneke begon ik me thuis te voelen en werd voor mij duidelijk met welk doel ik daar was. Ik vond het heel bijzonder dat, terwijl ik lekker bezig was met allerlei klussen daar in die mooie natuur, zij zomaar konden zien wat ik nodig had. Dat maakte me heel positief.”
In de periode dat Sjors in La Source was heeft hij veel geleerd en ontdekt over zichzelf. “Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat ik steeds een uitdaging nodig heb in mijn leven. Op het Crisisopvangcentrum was geen uitdaging meer en daardoor liep het niet meer lekker. Toen ik dat begreep vielen dingen op hun plek en daardoor ging het steeds beter met me. Toen het echt heel goed ging, heeft Jan me terug laten gaan naar Timon. Hij zei: ‘je moet nu terug, het gaat goed met je, je bent positief op zoek naar uitdagingen, die moet je nu bij Timon vorm gaan geven’. En dat gaat heel goed. Ik zie de uitdaging nu in regelen dat ik goed voor mezelf kan zorgen: zelf boodschappen doen, koken, wassen, financiën op orde enzovoort. Dat zie ik als een uitdaging en niet als iets vervelends wat ik moet leren. Jan heeft gezien dat dat voor mij belangrijk is.”
Dat Jan en Jenneke vanuit hun geloof werken, was volgens Sjors aan alle kanten duidelijk. “Dat is iets waar je niet om heen kunt. Bij mij stond het geloof op een laag pitje, maar daar wordt zo vanuit het geloof gewerkt dat je zelf ook wel moet geloven. Ook de diensten op zondag en de gesprekken over het geloof met Jan en Jenneke, maar ook met de andere jongeren, vond ik heel positief. We leerden daar allemaal van elkaar.”
Sjors woont nu alweer een paar maanden in het Begeleidingscentrum. Hij heeft het daar goed naar zijn zin, maar weet dat hij niet stil moet blijven zitten. “Ik wil naar het kamertrainingscentrum Ljoeba van Timon en een vaste baan zoeken. Nu doe ik vrijwilligerswerk, maar als ik daar zit kan in op zoek naar een baan. De dingen die ik doe blijven zien als een uitdaging, is een voortdurende uitdaging!”
Jan en Jenneke van Ee werken, als psycho-pastorale begeleiders vanuit Frankrijk, voor Stichting Bij de Bron. Dit is een stichting die jonge mensen (16-30 jaar) die ‘er eventjes tussenuit moeten’, in Nederland traceert en doorverwijst naar Frankrijk. Deze doorverwijzing kan plaatsvinden via kerk, gemeente of instantie, maar iemand kan ook zelf het initiatief nemen. Het is belangrijk dst er betrokkenheid is van de huidige omgeving, zodat er na het verblijf een overdracht plaats kan vinden en iemand niet bij thuiskomst in een leegte terecht komt. Alvorens wordt besloten of iemand naar La Source kan komen, zijn er uitvoerige gesprekken over motivatie, doelstelling en verwachtingen.