Artikel De Gooi en Eemlander: EO volgt christenen die het anders doen

Hilversum – Ook christenen gooien het roer om. Dan kiezen ze voor een nieuw bestaan in bijvoorbeeld Oostenrijk of op Aruba. De EO zocht een zestal emigranten op en legde hun belevenissen vast. Vanavond in deel twee de avonturen van de familie Van Ee. Origineel is het idee van de EO niet. Bij RTL4 wordt al een paar jaar met succes een Britse serie uitgezonden, die in ons land de titel Het roer om mee kreeg. Gezien het succes was het een kwestie van tijd totdat er een Nederlandse versie op de buis zou verschijnen. De eer is aan de EO. Die doet dat niet onverdienstelijk, maar er is wel heel goed gekeken naar het Britse voorbeeld.

Zo verloopt de Britse serie volgens een vast stramien: mensen beginnen vol goede moed aan een heel ander leven over de grens. Gaandeweg blijken de meeste verwachtingen niet uit te komen en lijken de plannen te stranden. Tenslotte breekt maar net op tijd de zon door en komt alles nog goed.

Precies zo gaat het vanavond ook bij de EO. Alleen heeft de omroep het programma een iets minder vrolijke titel meegegeven. Geen weg terug. Dat klinkt wel heel definitief en de meeste mensen die aan de serie meedoen, zullen hun beslissing vast niet zo ervaren. Er is best een weg terug, ook al zal niemand die graag inslaan.
Het valt de programmamakers zwaar niet al te zeer af te wijken van het stramien optimisme-probleem-oplossing, want zo heel veel problemen ondervindt de familie Van Ee – gelukkig – niet. Het echtpaar Jan en Jenneke besloot drie jaar geleden om met hun drie kinderen vanuit de omgeving van Apeldoorn te verhuizen naar de Franse streek Auvergne. Ze kochten een vervallen boerderij en knapten die goeddeels zelf op.

Dat gaat eigenlijk best goed, vergeleken met de rampspoed die de mensen uit Het roer om doorgaans treft. De verbouwing duurt lang, maar verloopt voorspoedig. De moestuin zorgt zonder al te veel problemen voor verse groenten en over de Fransen niets dan goeds. Ze helpen hun nieuwe buren en zijn altijd geduldig als Jan er in het Frans niet uitkomt. Ook de kinderen zijn, na de gebruikelijke aanloopproblemen met de taal, heel aardig gewend.
Zit er dan niets tegen? Jawel, financieel is het allemaal geen vetpot. Het echtpaar had gehoopt in Frankrijk al snel onderdak te kunnen bieden aan Nederlandse jongeren die zijn vastgelopen in het leven. Omdat ze denken dat het buitenleven beter voor hen is, maar ook omdat de jongeren zorgen voor inkomsten en gratis werkkracht op de boerderij.

Als dat niet meteen lukt, moet de familie een beroep doen op giften uit Nederland om de boel financieel draaiende te kunnen houden. De giften komen vooral van mensen uit de voormalige kerkgemeente. De geldzorgen worden in het programma in verhouding zwaar aangezet, om toch maar vooral te benadrukken dat zo'n Frans avontuur niet alleen maar een pretje is. Gelukkig komen ook aan de grootste geldzorgen een einde. Voor het oog van de camera klimt Jan dan een berg op om zijn zorgen allereerst met God te delen en vervolgens te versnipperen. Dat er een tweede serie van het programma komt, staat nu al vast. Via de website van de EO kunnen christenen zich aanmelden als zij een route hebben genomen in het leven waarbij geen weg meer terug is.

Dolf Rogmans

  • Toevoegen aan:
Tip op Hyves




  • Reacties:
  • Geen reacties
  • Reageren? dat kan hier onder:


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.
search